شرط افزایش گردش مالی گیاهان دارویی از ۳ میلیارد به ۱۵ میلیارد دلار
پایگاه خبری افق و اقتصاد- سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اشاره به برنامه سند راهبردی گیاهان دارویی برای رسیدن به گردش مالی ۳ میلیارد دلاری، عنوان کرد اگر بر فناوریهای جانبی این حوزه تمرکز شود، میتوان به گردش ۱۵ میلیارد دلاری آن امید داشت.
دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی امروز در مراسم افتتاحیه ششمین دوره نمایشگاه و جشنواره گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی و طب سنتی ایران که در محل مصلای تهران برگزار شد، تاکید کرد: ما در کشوری زندگی میکنیم که نسبت به تمام مناطق دنیا با فراوانی گونههای گیاهی مواجه هستیم، به گونهای که از میان ۸ هزار گونه گیاهی در ایران۲۳۰۰ گونه آن جزو گیاهان دارویی به شمار میرود و از این تعداد ۱۸۰۰ گونه آن نیز مختص اقلیم ایران است.
وی با بیان اینکه این میزان گونه گیاهی در کشور ظرفیت ملی ما در این حوزه است، گفت: ما درحوزه گیاهان دارویی و طب سنتی اسناد با ارزشی داریم و سند گیاهان دارویی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب شده است، ظرفیت بزرگی برای حوزه به وجود آورده که از جمله آن میتوان به گردش ۳ میلیارد دلاری اشاره کرد.
وی با بیان اینکه این میزان گردش مالی فرصت طلایی را برای جوانان و شرکتهای دانشبنیان ایجاد میکند، ادامه داد: در صورتی که مواردی چون پالایش گیاهان دارویی و متابولیتهای ثانویه را به این فرصتها اضافه کنیم، میتوانیم به گردش ۱۵ میلیارد دلاری در سال در حوزه گیاهان دارویی امیدوار باشیم.
دهقانی با تاکید بر ضرورت حمایت نهادهایی همچون وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی برای توسعه گیاهان دارویی، گفت: با توسعه سلامتکدهها و دانشکدههای طب سنتی و مکمل میتوانیم امید داشته باشیم که در آینده این حوزه توسعه یابد.
سرپرست معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری افزود: به دلیل بیتوجهی تاریخی (۱۰۰ ساله) به طب مکمل و سنتی، این حوزه نیاز به حمایت بیشتر دارد که در این راستا میتوانیم فرصتهایی در حوزه گیاهان دارویی ایجاد کنیم، اما از سوی دیگر با توسعه بازارهای جانبی حوزه گیاهان دارویی مانند تجهیزات پزشکی که در طب مکمل کاربردهای وسیعی دارد، میتوانیم ارزش افزوده وسیعی را در این حوزه متصور شویم.
وی با اشاره به فرصتهای امیدبخش در این حوزه، گفت: نمونه آن گیاه باریجه است که خاستگاه آن در کشور بوده و صمغ آن کیلویی ۳۰ دلار صادر میشود و با ارزش افزوده هزار میلیارد دلاری به ایران باز میگردد.
دهقانی با اشاره به نقش معاونت علمی در حوزه گیاهان دارویی، گفت: این معاونت به عنوان دستگاه هماهنگکننده به منظور توسعه فناوری گیاهان دارویی، فرآوردههای طبیعی، اسانس، عطر، مواد آرایشی و بهداشتی و طب سنتی، ستاد توسعه گیاهان دارویی را راهاندازی کرده است.