ممنوعیت صادرات خوراک دام؛ تضاد بین تامین داخلی و فرصتهای ارزآوری
زهرا افشاری
در اردیبهشت ۱۴۰۲، دفتر توسعه صادرات معاونت بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی با صدور نامهای، صادرات خوراک دام و طیور با کدهای تعرفه ۲۳۰۹۹۰۹۰ و ۲۳۰۹۰۵۰ را ممنوع اعلام کرد. سید جمال مدرسی دره، سرپرست این دفتر، دلیل این تصمیم را واردات مواد اولیه با ارز نیمایی و نیاز به بازنگری در سیاستهای صادراتی عنوان کرد. حتی شرکتهایی که پیشتر مجوز صادرات داشتند نیز موظف به توقف فعالیتهای خود شدند.
پایگاه خبری افق و اقتصاد – یک سال پس از این ممنوعیت، خوزستان به عنوان یکی از قطبهای تولید خوراک دام، خواستار لغو این محدودیت شده است. مصطفی دهقان، رئیس اداره بازرگانی خارجی صنعت، معدن و تجارت خوزستان، با اشاره به تولید انبوه پسماندهای کشاورزی و خوراک دام در این استان، گفت: «این محصولات خریداران خارجی دارند، اما به دلیل ممنوعیت صادرات، بخش زیادی از آنها بدون استفاده باقی میماند.»
بازارهای خارجی آماده خرید هستند
علی باقری، مدیرعامل شرکت خوراک دام شعیبیه، با اشاره به تقاضای کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان، اظهار کرد: «با وجود آمادگی خریداران خارجی، به دلیل ممنوعیت صادرات، امکان فروش وجود ندارد. در حالی که در داخل کشور نیز استقبالی از این محصولات نمیشود.»
وی ظرفیت تولید این کارخانه را ۱۰۰ هزار تن عنوان کرد و خواستار اخذ مجوز مقطعی صادرات از استان شد.
از دست رفتن فرصتهای ارزآوری
رضا سواری، رئیس انجمن کارخانجات خوراک کشور، با اشاره به ظرفیت خالی ۷۰ درصدی کارخانههای خوراک دام، گفت:
«در حالی که کشورهای همسایه بازارهای مناسبی دارند، این ممنوعیت باعث از دست رفتن فرصتهای ارزآوری شده است.»
وی همچنین به عدم نظارت کافی بر تولید خوراک در مرغداریها و واحدهای دامی اشاره کرد و خواستار معافیت مالیاتی برای کارخانههای تولید خوراک شد.
تضاد بین تامین داخلی و صادرات
در حالی که وزارت جهاد کشاورزی با استناد به نیاز داخلی و واردات مواد اولیه با ارز ترجیحی، صادرات خوراک دام را ممنوع کرده، استانهای تولیدکننده و فعالان صنعت معتقدند این تصمیم منجر به هدررفت منابع و از دست رفتن بازارهای صادراتی شده است.