بازگشت بیماری سل

پایگاه خبری افق و اقتصاد- رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درباره پاندمی کووید ۱۹ و بازگشت دوباره بیماری سل توضیحاتی ارائه داد.

محمدمهدی گویا، روز شنبه ۲۴ مهر ۱۴۰۰ در نشست خبری که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، با عنوان این مطلب که پیش بینی شده بود بیماری سل تا سال ۲۰۵۰ ریشه کن شود، گفت: متأسفانه از سال ۲۰۱۹، ورق برگشت و شاهد افزایش موارد ابتلا به سل در دنیا هستیم.

وی افزود: در کنار افزایش موارد ابتلا، شاهد کاهش تشخیص بیماری سل هستیم و این خیلی نگران کننده است.

گویا همچنین درباره افزایش مرگ و میرهای ناشی از بیماری سل در دنیا ابراز نگرانی کرد و گفت: دانشمندان، مهم ترین علت بروز این وضعیت را پاندمی کووید ۱۹ عنوان می کنند.

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: الان همه دنیا به سمت بیماری کرونا رفته و توجه به سل و دیگر بیماری های عفونی کاهش پیدا کرده است.

وی افزود: از وقتی کرونا آمده، مشابهت علائم این ویروس کار دست بیماری سل داده است و مردم کمتر برای این بیماری و سایر بیماری های عفونی، به پزشک مراجعه می کنند.

وی گفت: این وضعیت فقط شامل بیماری سل نمی شود و بیماری هایی مثل اچ آی وی و…، نیز در پاندمی کووید ۱۹، مشکلاتی ایجاد کرده است.

گویا ادامه داد: شاید یکی از علل عدم مراجعه به مراکز درمانی برای تشخیص این قبیل بیماری ها، تاکید به در خانه ماندن در شرایط کرونایی باشد. بنابراین، باید تدبیری اندیشید که از شیوع سایر بیماری ها غافل نشویم.

وی با اعلام اینکه در سال گذشته ۵۶۶۶ فرد مبتلا به سل در کشور تشخیص داده شدند، گفت: ۱۸ درصد این افراد، بیماران غیر ایرانی بودند.

گویا از برنامه جامع وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران برای بیماریابی افراد غیر ایرانی در کشور خبر داد و افزود: این برنامه در بعضی از استان ها به صورت فعال اجرا می شود و ما سراغ افراد مبتلا به سل می رویم.

وی تاکید کرد: کاهش موارد ابتلا به سل در سال گذشته نسبت به سال قبل از آن، ناشی از پاندمی کووید ۱۹ است.

احتمال افزایش دوباره موارد کرونا در کشور

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در بخش دیگری از صحبت های خود، درباره احتمال بروز موج ششم کرونا در کشور و اقدامات انجام شده در این زمینه، گفت:‌ درباره موج ششم پیش‌بینی‌ها این است که این احتمال وجود دارد. هرچه جلو می‌رویم، از آنجایی که داریم به فصل سرما نزدیک‌تر می‌شویم و در عین حال زندگی در ازدحام مانند دانش‌آموزان که به مدرسه می‌روند و دانشجویان که به دانشگاه می‌روند و شرایط اینچنینی باعث می‌شود که موارد بیماری مجددا آغاز شود.

وی افزود: البته در این زمینه عوامل متعددی موثرند که می‌توانند این موج را تا جای ممکن کاهش دهند؛ اول از همه بحث واکسن است. اگر موج پنجم با این شدت سنگین وجود داشت، بنابه دو عامل بود؛ یکی اینکه با سویه جدیدی از ویروس کووید۱۹ مواجه بودیم یعنی سویه دلتا که چندین برابر قدرت سرایت بیشتر و همچنین بیماری‌زایی بیشتر داشته است. دوم اینکه زمانی که این موج شروع شد، هنوز واکسیناسیون در کشور ما آن طور که ظرف دو ماه اخیر اوج گرفته، اوج نگرفته بود. اکنون ظرف حداقل یک ماه اخیر، در روز بیش از یک میلیون دز واکسن تزریق شده که این خودش منجر به کاهش موارد ابتلا به بیماری می‌شود، اما اگر این تصور را داشته باشیم که تنها واکسن می‌تواند باعث کنترل این بیماری شود، به بیراهه رفته‌ایم.

گویا ادامه داد: واکسن به تنهایی نمی‌تواند این بیماری را کنترل کند، بلکه در کنار رعایت توصیه‌های بهداشتی به ویژه رعایت استفاده از ماسک، شست‌وشوی دست‌ها، ‌ عدم حضور در اجتماعاتی که ضرورتی برای آن‌ها وجود ندارد و عوامل دیگر می‌تواند موثر باشد و این موارد کنار هم معنی و مفهوم پیدا می‌کند.

وی افزود: موضوع دیگری که خیلی تاثیرگذار است، این است که در محیط‌ های پر ازدحام باید سیستم‌های تهویه‌ای به نحو مناسبی باشد که مانع به چرخش درآمدن ویروس به ویژه در فضاهای بسته باشد. بنابراین اینطور نیست که یک عامل را دخیل بدانیم. از طرف دیگر موضوع بسیار مهم این است که زمانی می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که اطلاعات کافی داشته باشیم. اطلاعات ما درباره بیماری کووید۱۹ به ۱۴ تا ۱۵ روز آینده محدود می‌شود. بنابراین اگر بخواهیم بیش از آن را پیش‌بینی کنیم، ‌ این پیش‌بینی مبتنی بر شواهد علمی نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا