نحوه اجاره و فروش املاک مازاد بر نیاز آموزش و پرورش

پایگاه خبری افق و اقتصاد- بخشنامه اجرای مواد ۲و ۴ قانون تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش‌وپرورش با امضای وزیر آموزش‌وپرورش به سازمان نوسازی مدارس و ادارات کل آموزش و پرورش استان ها ابلاغ شد.

در نامه ابلاغ این بخشنامه آمده است: در اجرای مواد۲ و۴ قانون تنظیم برخی از مقررات مالی، اداری و پشتیبانی وزارت آموزش‌وپرورش (مصوب ۱۱ آذر۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی)، به‌منظور بهره‌مندی از ظرفیت پیش‌بینی‌شده در این قانون و اجرای مطلوب احکام آن، مقتضی است ترتیبی اتخاذ شود تا ضمن برنامه‌ریزی و هماهنگی با حوزه‌های ذی‌ربط، اقدام قانونی لازم به عمل آید.

واگذاری املاک مازاد بر نیاز آموزش و پرورش از طریق اجاره با فروش

به موجب ماده ۲ قانون یادشده و به منظور استفاده بهینه از املاک مازاد بر نیاز آموزش و پرورش (کل ملک یا بخشی از ملک مازاد) اقتضا دارد:

– نسبت به شناسایی و ثبت اطلاعات املاک مازاد بر نیاز آموزش و پرورش واقع در سطح استان و ادارات تابع در سامانه اموال غیرمنقول دستگاه‎های اجرایی (سادا) و اخذ کد رهگیری، اقدام و ملک نیز در سامانه اراضی و املاک وزارت آموزش و پرورش ثبت شود.

– مستندسازی املاک مازاد فاقد سند و تبدیل اسناد مالکیت دفترچه ای به حد نگار (کاداستری) به نام دولت جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی آموزش و پرورش با قید تسریع در اولویت قرار گیرد.

– برنامه اولویت‎بندی برای واگذاری املاک مازاد از طریق فروش یا اجاره با رعایت ملاحظات آموزشی، تربیتی و نیز مقتضیات اداری و بودجه‎ای، تنظیم شود.

– موانع و مشکلات مربوط به تمهید مقدمات فروش املاک مازاد (از قبیل تغییر کاربری مناسب برای املاک جهت ایجاد ارزش افزوده و …) رفع یا اجرای آنها تسهیل شود. پیشنهاد تغییر کاربری موضوع این بند مطابق با حکم مقرر در تبصره ۱ ماده ۲ قانون، پس از درخواست اداره کل آموزش و پرورش استان، توسط اداره کل نوسازی مدارس استان به مرجع ذیربط قانونی ارائه و تقاضای تعیین تکلیف آن در مهلت قانونی دو ماهه از سوی همان اداره کل پیگیری می‎شود.

– صدور مجوز مازاد بر نیاز بودن املاک برای فروش بر عهده کمیته استانی فروش و تبدیل به احسن نمودن اراضی و املاک مازاد و بلااستفاده آموزش و پرورش (موضوع بخشنامه شماره ۸۱۰) و تشخیص مسئولیت مازاد بودن املاک جهت اجاره دادن بر عهده مدیر کل آموزش و پرورش استان یا مقام مجاز از طرف ایشان خواهد بود.

– از آنجا که برابر تبصره ۳ ماده ۲ قانون، منابع حاصل از واگذاری املاک مازاد از طریق فروش یا اجاره املاک موضوع این ماده پس از واریز به حساب خزانه‎داری کل کشور به عنوان درآمد اختصاصی در بودجه سنواتی درج می‎شود تا پس از مبادله موافقتنامه، صرف طرح‎های تملک دارایی‎های سرمایه‎ای آموزش و پرورش شود، لذا اقتضا دارد پیش‎بینی تدابیر لازم در هر سال مالی با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامه‎ریزی استان به عمل آید. هرگونه مصرف این وجوه برای اعتبارات هزینه‎ای، ممنوع است.

– نحوه اجاره املاک مازاد بر نیاز:

– چنانچه ملکی – به ویژه در مناطق تجاری – به طور موقت مورد نیاز نباشد، مدیریت آموزش و پرورش محل وقوع ملک می‎تواند برابر قوانین و مقررات مربوط و با رعایت ملاحظات آموزشی و تربیتی و طی تشریفات قانونی از جمله اخذ نظر کارشناس رسمی دادگستری، ملک را از طریق انتشار آگهی مزایده عمومی برای مدت حداکثر ۱۰ سال به بخش های خصوصی و تعاونی اجاره دهد. در قراردادهای بیش از یک سال مال‎الاجاره در هرسال توسط کارشناس رسمی دادگستری به روز می‎شود.

تبصره – با توجه به آثار و پیامدهای حقوقی و مالی قراردادهای بلندمدت و با امعان نظر به ضرورت رعایت صرفه و صلاح دولت، ضروری است در انعقاد قراردادهای اجاره بیش از یک سال، تأییدیه واحد حقوقی اداره کل استان اخذ شود.

– مدیران واحدهای آموزشی می‎توانند پس از تأیید مدیریت آموزش و پرورش شهرستان /ناحیه /منطقه و در ساعات خارج از فعالیت رسمی، فضای آموزشی را با رعایت ملاحظات آموزشی و تربیتی و تعیین مال‎الاجاره توسط کارشناس رسمی دادگستری، الزاما جهت انجام فعالیت‎های آموزشی و فرهنگی برای مدت حداکثر یک سال به متقاضیان بخش های خصوصی و تعاونی اجاره دهند.

نظارت بر اجرای دقیق این بند بر عهده کارگروه مشترک نظارتی متشکل از نمایندگان ادارات حقوقی، املاک و حمایت قضایی و ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات استان محول می شود.

تبصره -تعیین مدت اجاره در مورد واگذاری فضاهای آموزشی در ساعت خارج از فعالیت‎های رسمی آموزشگاه به مدارس غیردولتی دارای مجوز، با رعایت موازین قانونی، با تشخیص منطقه یا ناحیه آموزش و پرورش مربوط حداقل برای مدت سه سال یک دوره تحصیلی) بلامانع است.

– نحوه فروش املاک مازاد بر نیاز:

در صورتی که ملکی به طور دائم موردنیاز آموزش و پرورش نباشد، به استناد تبصره ۱ ماده ۲ قانون مذکور حسب درخواست اداره کل آموزش و پرورش استان، مدیرکل نوسازی مدارس استان تغییر کاربری ملک را از کمیسیون موضوع ماده ۵ قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری استان درخواست نموده و پس از تغییر کاربری به بهترین نوع کاربری یا کاربری مناسب طبق مصوبه آن مرجع، مدیریت آموزش و پرورش محل وقوع ملک با رعایت ملاحظات آموزشی و تربیتی، ملک را برابر قوانین و مقررات مربوط به فروش اموال غیرمنقول دولت به فروش می‎رساند.

تبصره – واگذاری ملکیت واحدهای تجاری که سرقفلی آنها، طی سنوات قبل به نحو قانونی و به موجب اسناد رسمی یا عادی معتبر، به اشخاص واگذار شده باشد، در اولویت قرار گیرد.

دکمه بازگشت به بالا