دومین گام مذاکرات ایران و آمریکا در رُم؛ استقبال بازارها از گام رو به جلو
اکرم رضائی نژاد
در حالی که دومین دور مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در رم با پیشرفت توصیف شد، بازارهای مالی به نشانه امید واکنش نشان دادند؛ دلار تا ۸۴ هزار و ۳۰۰ تومان عقبنشینی کرد، طلا فروکش کرد و قیمت سکه به ۷۴ میلیون و ۸۰۰ تومان رسید وبورس رکورد تاریخی را به ثبت رساند. مذاکرات شنبه آینده وارد فاز کارشناسی میشود.
به گزارش پایگاه خبری افق و اقتصاد، دومین دور گفتوگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا با میانجیگری عمان در رم پایان یافت. سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این مذاکرات را «سازنده» توصیف کرد و از پیشرفت در رسیدن به تفاهم بر سر اصول کلیدی خبر داد. قرار است شنبه آینده مذاکرات در سطح دو مذاکره کننده ارشد ادامه یابد.
سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص نتایج مذاکرات گفت: چهار ساعت مذاکره داشتیم. در ادامه جلسه گذشته این بار هم رو به جلو بود. موفق شدیم در خصوص یکسری اصول و اهداف به تفاهم بهتری برسیم. قرار شد مذاکرات ادامه یابد و وارد مراحل بعدی شود و جلسات کارشناسی شروع شود.
وی افزود: از چهارشنبه این هفته مذاکرات فنی در سطح کارشناسان در عمان برگزار خواهد شد. شنبه آینده مجدد در عمان ما ملاقات خواهیم کرد و نتیجه کار کارشناسان را بررسی خواهیم کرد.
عراقچی تصریح کرد: مذاکرات در فضای سازنده ای برگزار شد و رو به جلو است.
وی در واکنش به فضاسازیهای انجام شده در خصوص مذاکرات گفت: گمانه زنی و تفسیر شخصی با اهداف مختلف همیشه در هر مذاکرهای وجود دارد. هیچگونه از این گمانه زنیها را تایید نمیکنم. وقتی مذاکرات به نتیجه برسد نتایج خودشان را نشان خواهد داد.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: مذاکره یکی از کارهای وزارت خارجه است و احتیاجی نیست هیجانی ایجاد شود. ما با دقت کار خودمان را ادامه میدهیم. دلیلی برای خوش بینی زیاد و بدبینی زیاد وجود ندارد.
وی افزود: امیدوارم که هفته آینده بعد از جلسات فنی در موقعیت بهتری باشیم.
بقائی: شنبه آینده مذاکرات در سطح دو مذاکره کننده ارشد ادامه مییابد
سخنگوی وزارت امور خارجه نیز گفت: امروز گفتگوهای غیرمستقیم مفیدی میان ایران و آمریکا با وساطت وزیر خارجه عمان در فضایی سازنده برگزار شد.
وی افزود: دو طرف توافق کردند گفتگوهای غیرمستقیم را طی چند روز آینده در سطح فنی از سر گیرند و متعاقباً در روز شنبه آینده در سطح دو مذاکرهکننده ارشد ادامه دهند.
اهداف ایران: رفع تحریمها و حفظ دستاوردهای هستهای
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در پیامی درباره مذاکرات تأکید کرد: «صلح پایدار از گفتوگوی صادقانه میان ملتها زاده میشود، نه از تحمیل زور.» وی افزود که ایران با حسن نیت و مسئولیتپذیری به دیپلماسی پایبند است، اما مسیر پیشرو هموار نیست و تهران با چشمانی باز و تجربه گذشته وارد مذاکرات شده است.
بقایی تصریح کرد که ایران برای رفع تحریمهای ظالمانه با جدیت در مذاکرات حضور دارد، اما حفظ دستاوردهای فنی و هستهای کشور یک خط قرمز است. وی گفت: «ما اینجا برای وقت تلف کردن نیامدهایم.» همچنین تأکید شد که برنامه هستهای ایران صلحآمیز است و تهران آماده همکاری برای رفع شبهات در این زمینه است.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان اظهار داشت که مذاکرات نخست در ارتباط با موضوع رفع تحریمهای غیر قانونی و مسائل هستهای انجام شد.
وی همچنین ابراز کرد: «بارها گفتهایم و در عمل هم نشان دادهایم که برای اطمینان سازی از ماهیت صلح آمیز فعالیتهای هستهای ایران هیچ نگرانی و مانعی نداریم و در عمل این موضوع را طی ۲ دهه گذشته ثابت کردهایم.
همچنین سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان نیز در اظهاراتی بیان کرد که اگرچه تردیدهای جدی نسبت به نیات و انگیزههای طرف آمریکایی داریم ولی در مذاکرات با جدیت و اراده کامل شرکت میکنیم و برای دستیابی به یک راهحل صلحآمیز درباره فعالیتهای صلحآمیز ایران حرکت خواهیم کرد و اگر اراده مشابه از سوی طرف مقابل وجود داشته باشد و درخواستهای غیرمنطقی، غیرواقعی و غیرعملی نداشته باشند، رسیدن به توافق محتمل است.
طبق اعلام مقامهای ایران، موضوعات فراهستهای از جمله توانمندیهای دفاعی و مسائل منطقهای موضوع گفتوگوها نبوده و نخواهد بود. برچیدن زیرساختها و توانمندیهای هستهای ایران نیز به هیچ عنوان موضوع گفتوگو نخواهد بود. در دور دوم گفتوگوها تلاش شد در مورد چارچوب کلی مذاکرات بحث و گفتوگو شود.
واکنش آژانس بینالمللی انرژی اتمی
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز همزمان با هیات ایرانی به رم رفت و این مذاکرات را «فرصتی تازه اما دشوار» خواند و گفت آژانس نقش کلیدی در اجرای هر توافق احتمالی خواهد داشت.
تکذیب مذاکرات مستقیم و ادعای توافق جدید
در این میان خبری مبنی بر برگزاری مذاکرات به صورت مستقیم منتشر شد که یک منبع آگاه این خبر را تکذیب کرد و گفت دسترسی رسانهها به محل گفتوگوها ممکن نبوده است. در همین حال، آسوشیتدپرس ادعا کرد دو طرف بر سر جزئیات یک توافق جدید گفتوگو میکنند و ایران خواستار تضمینهای قانونی برای جلوگیری از نقض احتمالی توافق توسط آمریکا شده است.
تحلیل رسانه چینی: تهدیدها بیاثر است
رسانه وابسته به ارتش چین با اشاره به تشدید تنشهای نظامی نوشت: «تهدید و فشار علیه ایران راهحل نیست.» این گزارش خاطرنشان کرد که مذاکرات فعلی بیشتر مدیریت تعارض است تا حل اختلافات، و در صورت شکست، وضعیت منطقه میتواند بحرانیتر شود.
دور نخست مذاکرات ایران و آمریکا با وساطت عمان هفته قبل (۲۳ فروردین ماه) در مسقط برگزار شد. بعد از انجام گفتوگوها طرفین روند مذاکرات را مثبت ارزیابی کردند.
روزگذشته(شنبه) دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا با میانجیگیری عمان، در رم برگزار شد. ریاست هیات ایران در این دور از مذاکرات نیز بر عهده «سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران و ریاست هیات آمریکایی برعهده «استیو ویتکاف» مذاکره کننده ارشد آمریکایی بود.
مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزیر خارجه، کاظم غریبآبادی، معاون حقوقی و بینالملل وزارت خارجه، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجه و بهزاد صابری، مشاور وزیر خارجه از جمله کسانی هستند که عراقچی را مانند دوره قبل در این دور از مذاکرات همراهی کردند.