مدیرعامل توانیر خبر داد:

هدف‌گذاری حذف ۳۵۰۰ مگاوات برق غیرمجاز تا پایان سال با اجرای طرح مهتاب

پایگاه خبری افق و اقتصاد-با به‌کارگیری ۱۲۷۰ اکیپ اجرایی و نصب گسترده کنتورهای هوشمند، هدف‌گذاری شده تا پایان خرداد ۱۷۰۰ مگاوات و تا پایان سال ۳۵۰۰ مگاوات مصرف غیرمجاز از شبکه برق حذف شود؛ مشترکان پرمصرف نیز در صورت عبور از ۲.۵ برابر الگو، با محدودیت یا قطع برق و قبض‌های سنگین مواجه خواهند شد.

به گزارش پایگاه خبری افق و اقتصاد ؛ محمد اله‌داد مدیرعامل توانیر روز دوشنبه در حاشیه برگزاری مانور سراسری مدیریت هوشمند تلفات انرژی برق موسوم به طرح مهتاب در جمع خبرنگاران، از آغاز این مانور در ۵۶۰ شهرستان کشور خبر داد و اعلام کرد: امروز به همت همکاران، مانور سراسری طرح مهتاب آغاز شد.

بیش از یک هزار و ۲۷۰ اکیپ اجرایی با حدود ۲ هزار و ۸۰۰ نیروی انسانی زبده، مأمور شناسایی و جمع‌آوری مصارف غیرمجاز، تعویض کنتورهای معیوب و نصب کنتورهای هوشمند شده‌اند.

وی با اشاره به شروع فصل گرما و اهمیت تامین پایدار برق در بخش‌های مختلف افزود: یکی از مؤثرترین اقدامات در این زمینه، کاهش مصارف غیرمجاز و غیرقانونی است که امیدواریم امروز و در ادامه این طرح، نتایج بسیار خوبی در این حوزه حاصل شود.

نصب ۹ میلیون کنتور هوشمند تا پایان تابستان

مدیرعامل توانیر با اشاره به برنامه توسعه کنتورهای هوشمند گفت: تا امروز نزدیک به هفت میلیون کنتور هوشمند در شبکه برق کشور نصب شده که بیش از ۶۰ درصد مصرف برق را پوشش می‌دهد.

برنامه‌ریزی شده است تعداد این کنتورها تا پایان تابستان به بیش از ۹ میلیون عدد برسد.

اله‌داد با بیان اینکه بخشی از تلفات شبکه ناشی از مصارف پنهان و دستکاری‌هاست، توضیح داد: برخی افراد با دستکاری کنتور یا استفاده غیرقانونی از کابل‌های هوایی و زمینی اقدام به برداشت برق می‌کنند.

برنامه ما این است که تا پایان خرداد، یک‌هزار و ۷۰۰ مگاوات از این مصارف غیرمجاز را از شبکه حذف کنیم. از ابتدای اجرای این طرح از اسفند سال گذشته تا امروز، حدود ۸۵۰ مگاوات بار غیرمجاز از روی شبکه برداشته شده است.

وی با اشاره به جمع‌آوری ماینرهای غیرمجاز در شبکه برق کشور اذعان داشت: در روز گذشته تنها در یک روز، حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ دستگاه ماینر از نقاط مختلف جمع‌آوری شد.

این تجهیزات مانند زالویی به جان انرژی کشور می‌افتند و برقی را که می‌تواند در بخش‌های مولد و اشتغال‌زا مصرف شود، می‌بلعند.

هدف حذف ۳۵۰۰ مگاوات مصرف غیرمجاز تا پایان سال

مدیرعامل توانیر در تشریح ابعاد تلفات شبکه گفت: برآورد اولیه ما این است که تا پایان سال بتوانیم حدود سه هزار و ۵۰۰ مگاوات مصرف غیرمجاز و انحرافات مصرف را شناسایی و مدیریت کنیم.

این اختلاف از مقایسه انرژی تحویلی به شبکه با مصرف ثبت‌شده در کنتور مشترکان به دست می‌آید.

اله‌داد با اشاره به گستردگی شبکه برق کشور افزود: این تلفات در طول یک میلیون کیلومتر شبکه برق و ۶۰۰ هزار کیلومتر کابل سرویسی که برق را تا در منزل مشترکان می‌رساند، پراکنده است.

پیدا کردن این انحرافات، با توجه به دفنی بودن برخی کابل‌ها، عبور در داخل دیوارها و دستکاری کنتورها در ساختمان‌ها، کار زمان‌بر و پرزحمتی است؛ اما مصمم هستیم تا پایان امسال در این حوزه کارهای بزرگی انجام دهیم.

تغییر ساعت کار ادارات و قطع برق ادارات متخلف

وی درباره مصوبات مرتبط با مدیریت مصرف برق در بخش اداری یادآور شد: بر اساس مصوبات و هماهنگی با استانداران، ساعات کاری در اغلب استان‌ها تا ساعت ۱۳ و در برخی استان‌های گرمسیر تا ساعت ۱۲ کاهش یافته است.

انتظار داریم بعد از این ساعات، مصرف ادارات به حداقل برسد؛ در غیر این صورت با استفاده از کنتورهای هوشمند، برق ادارات متخلف قطع خواهد شد.

اله‌داد با تأکید بر لزوم تغییر ساعت کار برای مدیریت مصرف در ساعات اوج گرما گفت: تغییر ساعت رسمی و آغاز زودتر فعالیت روزانه، در بسیاری از کشورها به کاهش مصرف کمک می‌کند.

این اقدام باعث می‌شود در ساعات گرم، مردم بیشتر در منزل باشند و مصرف ادارات و بخش‌های تجاری در ساعات اوج بار از روی شبکه برداشته شود.

قطع برق بعد از ساعت اداری، فقط شامل دستگاه‌های اجرایی، ادارات، بانک‌ها و نهادهای آموزشی است.

برخی بخش‌های خدماتی مانند سردخانه‌ها، رستوران‌ها و صنوفی که نیاز به برق ۲۴ ساعته دارند، مشمول قطع نیستند، اما برای آنها برنامه‌های بهینه‌سازی و کاهش مصرف تدوین شده است.

رصد هوشمند دزدی برق با داده‌کاوی و کنتورهای هوشمند

اله‌داد درباره نحوه شناسایی تلفات و مصارف غیرمجاز با استفاده از کنتورهای هوشمند اعلام کرد: یکی از کاربردهای اصلی این هفت میلیون کنتور هوشمند، مقایسه قرائت کنتورهای بالادست در پست‌های فوق توزیع با کنتورهای مسیر است.

اختلاف بین این مقادیر نشان می‌دهد چه میزان انرژی در مسیر گم می‌شود و ثبت نمی‌شود.

همکاران ما بر اساس این داده‌ها و با مراجعه حضوری، اقدام به شناسایی و برخورد می‌کنند.

در حوزه داده‌کاوی اقدامات بسیار خوبی انجام شده و فقط در یک هفته گذشته، بیش از سه‌هزار و ۶۰۰ مورد دستکاری یا خطا در مصرف مشترکان در بخش‌های مختلف شناسایی شده است.

به گفته مدیرعامل توانیر، بخش قابل توجهی از این تخلفات در برخی استان‌های جنوبی، استان‌های گرمسیر و حاشیه دریای خزر مشاهده شده است؛ مناطقی که دارای باغ‌ویلاها، کارگاه‌های ساختمانی و برخی صنوف فاقد انشعاب مجاز هستند.

برخورد با مشترکان پرمصرف و قبض‌های سنگین

اله‌داد در پاسخ به پرسش درباره محدودیت برق مشترکان پرمصرف از خردادماه گفت: یکی از برنامه‌های شرکت توانیر، رعایت عدالت در توزیع یارانه برق است.

برقی که در شبکه سراسری تأمین می‌شود از یارانه دولتی بهره‌مند است و اگر مشترکی بیش از سهم خود برداشت کند، هم حق دیگران را تضییع می‌کند و هم تامین برق را با مشکل مواجه می‌کند.

مشترکان بالای ۲.۵ برابر الگو، در حالی فقط ۲ درصد تعداد مشترکان را تشکیل می‌دهند که بیش از ۱۰ درصد برق را مصرف می‌کنند؛ این گروه، کانون هدف ما هستند.

بیش از ۸۰ درصد این مشترکان اکنون مجهز به کنتور هوشمند شده‌اند و در صورت عبور از الگوی تعیین‌شده، برق آنها محدود یا قطع خواهد شد و باید منتظر صورتحساب‌های سنگین باشند؛ به نحوی که قبض برق برخی پرمصرف‌ها ممکن است به قبض روح تبدیل شود.

مدیرعامل توانیر در خصوص قابلیت کنترل از راه دور کنتورهای هوشمند گفت: قسمت اعظم این کنتورها کنترل‌پذیر هستند.

حدود یک میلیون کنتور نسل قدیم فقط قابل رؤیت هستند اما امکان ارسال فرمان از راه دور ندارند که برنامه‌ریزی شده تا در تابستان امسال با نصب مودم، کنترل‌پذیری آنها نیز تکمیل شود.

ساعات مجاز و نظارت بر چاه‌های کشاورزی

اله‌داد درباره وضعیت تأمین برق چاه‌های کشاورزی تأکید کرد: ما مکلف به اجرای قانون هستیم. پروانه‌های بهره‌برداری چاه‌های کشاورزی، ساعات مجاز برداشت آب را در هر ماه مشخص کرده است؛ برای مثال در فروردین ممکن است ۱۹ یا ۲۰ ساعت در شبانه‌روز مجاز باشند.

ما خارج از چارچوب پروانه، محدودیت اضافی اعمال نمی‌کنیم، اما بیش از ساعات مجاز نیز مجاز به تأمین برق نیستیم.

وی با اشاره به برخی تخلفات در این حوزه گفت: متأسفانه در روزهای اخیر مشاهده شده که از برق ارزان چاه‌های کشاورزی برای استخراج رمزارز و نصب ماینر استفاده شده یا برق چاه‌ها برای تأمین برق باغ تالارها و ویلاها به کار گرفته شده است.

انرژی یارانه‌ای چاه‌ها باید صرفاً برای تولید ارزاق عمومی و تأمین امنیت غذایی مصرف شود و در صورت استفاده در مصارف نامتعارف، حتماً با متخلفان برخورد قانونی خواهد شد.

شکاف میان قیمت تمام‌شده و تعرفه فروش برق

مدیرعامل توانیر درباره قیمت تمام‌شده برق در سال جدید گفت: سال گذشته متوسط قیمت فروش برق حدود ۶۰۰ تومان به ازای هر کیلووات‌ساعت بود، در حالی که قیمت تمام‌شده برای ما بیش از ۱۲۰۰ تومان بود.

امسال متوسط قیمت فروش به حدود ۸۰۰ تومان رسیده اما قیمت تمام‌شده به ۱۹۰۰ تومان افزایش یافته است؛ یعنی همچنان شکاف قابل توجهی بین هزینه تولید و قیمت فروش وجود دارد.

این اعداد، قیمت‌های تمام‌شده از منظر وزارت نیروست، با لحاظ استفاده از سوخت یارانه‌ای.

بخش زیادی از مشترکان نیز اساساً برق را با نرخ صفر یا بسیار پایین دریافت می‌کنند؛ برای نمونه، حدود سه هزار مگاوات از مصرف در اوج بار مربوط به روشنایی معابر شهرها، روستاها و جاده‌هاست که هیچ وجهی بابت آن دریافت نمی‌شود.

مدارس، مساجد، اماکن فرهنگی و گروه‌های حمایتی تحت پوشش نهادهای حمایتی نیز از بخشودگی‌ها و تخفیف‌های جدی برخوردارند و بخش قابل توجهی از یارانه انرژی در این حوزه‌ها پرداخت می‌شود.

مدیرعامل توانیر با قدردانی از تلاش همکاران اجرایی در سراسر کشور ابراز امیدواری کرد با اجرای کامل طرح مهتاب و توسعه هوشمندسازی شبکه، شاهد کاهش محسوس تلفات و بهبود عدالت در بهره‌مندی از برق باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا