افزایش ۲۹ هزار بشکهای تولید نفت ایران همزمان با جهش صادرات
مدیر امور فنی شرکت نفت فلات قاره ایران در حالی خبر از افزایش دوبرابری از تولید نفت در کشور میدهد که طبق اطلاعات انتشار یافته از سوی خبرگزاری رویترز صادرات نفت ایران در ماه میلادی جاری (سپتامبر) به بیشترین حد خود از ابتدای سال ۲۰۲۰ رسیده است.
عملکرد تعداد عملیاتهای تکمیلشده حفاری در شرکت نفت فلات قاره ایران در نیمه نخست امسال حدود دو برابر شده و بدین ترتیب تولید نفت از میادین نفتی خلیج فارس، بیش از ۲۹ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
علی خواجوی در این باره گفت: طبق برنامه مصوب هیات مدیره شرکت ملی نفت ایران، در نیمه نخست سال ۱۳۹۹، شرکت نفت فلات قاره ایران میبایست عملیات ۲۹ حلقه چاه شامل ۲ حفاری مجدد، ۲۰ حلقه تعمیر چاه، ۷ حلقه ایمنسازی و متروکهسازی را به پایان میرسانده که بررسی عملکرد این مدت بیانگر تحقق ۱۱۷ درصدی برنامه ابلاغی است.
در نیمه نخست سال ۱۳۹۹، شرکت نفت فلات قاره ایران موفق به اتمام ۴ حلقه حفاری مجدد، ۲۶ حلقه تعمیر چاه و ۴ حلقه ایمنسازی و متروکهسازی شده است. میزان تحقق برنامههای ابلاغی حفاری در نیمه نخست سال گذشته، ۷۵ درصد بوده است.
وی با بیان اینکه در نیمه نخست سال جاری به مرور ۲ دکل به ناوگان دکلهای در اختیار شرکت نفت فلات قاره افزوده شده است، ادامه داد: اما با وجود اینکه تعداد رشته روز دکل در اختیار (شامل دکل در حال فعالیت و جابجایی) در نیمه نخست امسال نسبت به دوره مشابه سال گذشته تنها ۱۱ درصد افزایش پیدا کرده بود، عملکرد تعداد عملیاتهای تکمیل شده حدود دو برابر شده که نشاندهنده رشد ۸۸ درصدی است. به نحوی که تعداد عملیاتهای تکمیل شده در نیمه نخست سال ۱۳۹۸ که ۱۸ چاه بوده به ۳۴ حلقه چاه در نیمه نخست سال ۱۳۹۹ افزایش پیدا کرده و تعداد عملیاتهای تکمیل شده در نیمه نخست سال جاری به اندازه کل سال ۱۳۹۸ بوده است.
تزاید صادرات نفت ایران در ماه سپتامبر
خبرگزاری رویترز گزارش داد که به رغم تحریمهای آمریکا علیه ایران، صادرات نفت این کشور در ماه سپتامبر افزایش چشمگیری داشته است.
این خبرگزاری روز جمعه در گزارشی نوشت که دادههای دریافتی از حرکت نفتکشها نشان میدهد که صادرات نفتی ایران به رغم تحریمهایی که آمریکا پس از خروج برجام علیه ملت ایران اعمال کرده، در ماه سپتامبر (شهریور-مهر) به شدت افزایش داشته است.
براساس این گزارش، دادههای سامانه تنکرزترکرز و دو شرکت دیگر نشان میدهد که صادرات نفت ایران رشد داشته اگرچه رقمهای محاسبه شده تفاوت زیادی داشته و عددی بین ۴۰۰ هزار تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز را نشان میدهد.
«سمیر مدنی» یکی از بنیانگذاران سامانه تنکرزترکرز به رشد صادرات نفتی ایران اشاره کرد و گفت که اکنون مجموع صادرات نفت و میعانات گازی ایران رقمی نزدیک به ۱.۵ میلیون بشکه در روز است و این رشد در یک و نیم ساله گذشته بیسابقه بوده است.
رویترز نوشت که این رقم دو برابر صادرات نفتی ایران در ماه اوت (مرداد-شهریور) بوده و ۱۱ درصد آن شامل نفت فوق سبک است. صادرات نفت ایران در ماه اوت بین ۳۰۰ هزار تا ۷۵۰ هزار بشکه در روز بود.
کاهش ۳۰ درصدی زمان انتظار دکلهای حفاری
البته در ادامه مدیر امور فنی شرکت نفت فلات قاره ایران در مورد رویکرد جدید به مهندسی حفاری در انجام عملیات گفت: عملکرد مناسب بخش حفاری در سال جاری، علاوه بر اینکه حاصل برنامهریزی، پیگیری و تلاش دستهجمعی همه مدیریتهای ذیربط از جمله مدیران و همکاران مناطق عملیاتی، مدیریت امور تولید و مدیریت امور فنی در ادارههای حفاری و مهندسی نفت است، نتیجه توجه بیشتر به بخش مهندسی عملیات حفاری در انجام فعالیتها نیز بوده است. چرا که یکی از چالشهای اساسی که میتواند باعث ایجاد مشکلات بسیار در هنگام اجرای عملیات شود، کم توجهی به مهندسی حفاری و تهیه برنامههای حفاری هر حلقه چاه است.
وی افزود: در این زمینه، شیوهنامهای در خصوص نحوه تهیه برنامههای حفاری هر حلقه چاه و نظارت بر حُسن اجرای آن در مدیریت امور فنی تنظیم و ابلاغ شده است که طی آن فرآیند تهیه برنامه عملیات برای هر نوع از فعالیتهای حفاری با تاکید بر حضور دیسیپلینهای مختلف نظیر زمینشناسی، ژئوفیزیک، بهرهبرداری و تکمیل چاه و مهندسی مخازن در کنار تیم مهندسی حفاری مشخص شده است. بر اساس این شیوهنامه، برنامه هر حلقه چاه تا ۲ ماه قبل از موعد انجام عملیات، میبایست توسط تیم یکپارچه فوق که حسب نوع عملیات، حضور تخصصهای مختلف در آن متفاوت است، نهایی و ابلاغ شود.
به گفته مدیر امور فنی شرکت نفت فلات قاره ایران، بر اساس این شیوهنامه، با توجه به سوابق و تجارب حاصل از عملیاتهای گذشته حفاری در هر میدان، برنامههای جبرانی برای مواجهه با ریسکهای محتمل در سناریوهای مختلف، تنظیم میشود و الزامات مورد نیاز پیش از آغاز هر عملیات در نظر گرفته خواهد شد. همچنین پس از پایان عملیات هر حلقه چاه، کلیه سوابق و مستندات مربوط به تهیه برنامه و اجرای عملیات هر حلقه چاه، مشکلات و راهحلهای بهکار گرفته شده در انجام عملیات و تجارب کسب شده در آن، مستندسازی و تلفیق میشود که در انجام عملیاتهای بعدی مورد استفاده قرار گیرد.
منبع: شرکت نفت فلات قاره