معاون گردشگری: هیچوقت نگذاشتیم تعطیلی سفر تصویب شود

به گفته معاون گردشگری کشور تعریف سفرهای هوشمند و سفرهای برنامه‌ریزی شده توسط فعالان گردشگری مدنظر ما است. اکنون سفر در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی در کشور انجام می‌شود و هیچ محدودیتی ندارد البته استان‌ها می‌توانند باتوجه به شرایط موجود تصمیماتی را اخذ کنند.

نشست خبری معاون گردشگری کشور به مناسبت آغاز روز جهانی گردشگری و هفته گردشگری روز گذشته‌ برگزار شد. هرچند قرار بود تعدادی از معاونان گردشگری استان‌های مختلف به صورت ویدئوکنفرانس و آنلاین در این نشست حضور داشته باشند اما نقص فنی مانع از ارائه گزارش‌های آنها شد. در این میان ولی تیموری (معاون گردشگری کشور) با اشاره به آنکه ۲۷ سپتامبر به عنوان روز جهانی گردشگری نامگذاری شده است، اظهار کرد: شورای عالی گردشگری این روز را در تقویم ایران نیز این روز را به عنوان روز گردشگری معرفی کرده است. در شرایط فعلی که تمام زنجیره گردشگری با فاجعه روبه‌رو هستند، تلاش ما بر آن است تا بتوانیم کارهایی در این حوزه انجام دهیم.

به گفته او و براساس گزارش‌های بین‌المللی، شاهد ریزش ۶۵ درصدی سفرهای بین‌المللی هستیم. این در حالی است که تقریبا نیمه اول سال ۲۰۲۰ بدون کرونا در کشورهای اروپایی گذشت و این آمار درواقع برای سه ماه حضور و شیوع کرونا در کشورهای دنیا است بنابراین می‌توان گفت از این پس گردشگری بین‌المللی بیش از گذشته دستخوش ریزش به واسطه شیوع کرونا خواهد بود.

تیموری خاطرنشان کرد: هرچند اکنون برخی از کشورها درصدد بازگشایی مرزها برآمدند اما همچنان تردیدهایی در رونق و ترویج گردشگری وجود دارد چراکه باید بیشتر در خصوص شرایط و کنترل بیماری و اینکه این مهم به کجا می‌رسد، تحقیق کنیم اکنون ۵۳ کشور در صدد بازگشایی مرزهای خود برآمده‌اند و فقط سه کشور پروتکل‌ها را برداشته اما سایرین پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند. ما نیز درصدد آن هستیم با تعریف پروتکل‌های بهداشتی، دوباره حوزه گردشگری را به کشور بازگردیم.

وی در خصوص وضعیت گردشگری در عرصه بین‌الملل و گردشگری ورودی نیز گفت: تلاش‌هایی انجام شده و باید براساس توافق‌های بین‌المللی و منطقه‌ای اتفاق بیفتد. در این خصوص پیش‌نویس پروتکل‌هایی در خصوص ورود گردشگری به وزارت بهداشت ارائه داده‌ایم که در دست بررسی است که امیدواریم به زودی ابلاغ شود. نباید فراموش کنیم که با شرایط اقتصادی سخت روبه‌رو هستیم.

تیموری خاطرنشان کرد: در حوزه گردشگری و روستایی طی سال‌های گذشته شاهد توسعه و رونق بودیم و ما در سال جاری نیز توجه به این حوزه را در برنامه خود قرار داده‌ایم چنانکه سند بخش توسعه گردشگری روستایی و عشایری را برنامه‌ریزی کرده‌ایم. بر این اساس شرح خدمات مشخص شده و قصد داریم نقشه راهی برای توسعه روستایی ترسیم کنیم. در این میان آگاهی‌بخشی، معرفی هویت‌ها در حوزه میراث فرهنگی بومی، روستاها و توجه به توسعه پایدار روستایی مدنظر است.

علی زمانی (مشاور اجرایی معاون گردشگری و دبیر هفته گردشگری) در خصوص برنامه‌های این هفته گفت: بخش گفتمان گردشگری کم‌رونق شده و کرونا در حوزه جوامع محلی و کسب و کارهای کوچک تاثیر زیادی گذاشته است. اگر بتوانیم به مخاطب عام منتقل کنیم که بیش از یک میلیون نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در این حوزه فعال هستند و اکنون به دلیل شیوع کرونا زندگی و معیشت آنها ساقط شده و اگر از آنها غافل شویم احتمالا بعد از عبور کرونا، با کمبود نیروی کیفی در حوزه گردشگری روبه‌رو خواهیم شد، آنگاه است که توجهات به این حوزه بیشتر خواهد شد.

معاون گردشگری کشور در خصوص خسارت‌های وارده به حوزه گردشگری و بیکاران این حوزه که شیوع کرونا یکی از عوامل آن است، گفت: کشور ما قبل از کرونا نیز با چند اتفاق ناخوشایند روبه‌رو بود که ابعاد خسارت‌های آن در حوزه گردشگری را بالا برد. اکنون می‌توانم بگویم براساس برآورده‌ای انجام شده تا نیمه اول مرداد ماه ۱۲ هزار میلیارد تومان خسارت و تحقق نشدن درآمدها در حوزه گردشگری اتفاق افتاده که این رقم در سه ماهه اول سال ۳۳۰۰ هزار میلیارد تومان بود. اکنون در حال انجام برآورد سوم در خصوص خسارت‌های وارده به گردشگری هستیم.

وی ادامه داد: هرچند در حوزه تعطیلی‌ها و بیکاری‌ها عدد دقیقی نداریم چراکه آمار رسمی و دقیقی از فعالان این حوزه در دست نداریم چراکه بیشتر این افراد بیشتر کارکنان گردشگری شامل کد بیمه و اشتغال رسمی نمی‌شوند و فصلی هستند اما می‌توان گفت در حوزه اشتغال رسمی حوزه گردشگری که آمار در حدود یک میلیون و ۳۵۰ نفر است، در حال حاضر یک سوم نیروها مشغول به کار هستند.

معاون گردشگری کشور در ادامه در خصوص اقدامات انجام شده و ارائه بسته‌های حمایتی در شرایط شیوع کرونا به حوزه گردشگری گفت: بسته اولیه حمایتی برای ۱۴ رسته شغلی کشور از جمله گردشگری تعریف شد. وام و تسهیلات ۱۲ درصدی کرونا تعلق گرفت که با استقبال کمی روبه‌رو شد و تاکنون از حدود ۶۰۰ میلیارد تومان که از سوی فعالان گردشگری به بانک‌ها اعلام شده ۲۵۰ میلیارد تومان پرداخت شد. هرچند این بسته‌ها نمی‌تواند برای گردشگری اثربخش باشند اما با حضور در کارگروه بررسی اقتصادی کرونا موفق شدیم اولین بسته حمایتی بخشی به گروه گردشگری و صنایع دستی را اختصاص دهیم. تا پایان سال سه محور حمایتی نیز در نظر گرفته شده که به تدریج اعلام خواهد شد.

تیموری در خصوص تسهیل صدور روادید با سایر کشورها گفت: با لغو روادید و تسهیلات، شاهد توسعه در حوزه گردشگری با کشورهایی مانند عمان و چین بودیم. اکنون در حالی درصدد لغو روادید با روسیه برآمدیم که طی ماه‌های گذشته شاهد منفی شدن گردشگران ورودی از روسیه بودیم چنانکه این درصد به ۳۸- درصد رسیده بود اما در سه ماه مثبت شد. اکنون بازار گردشگری روسیه را نیز خواهیم داشت. هرچند به دلیل شیوع کرونا فعلا فهرستی از کشورهای بازار هدف در اختیار نداریم اما قصد داریم با تعریف پروتکل‌های بهداشتی، این حوزه را رونق دهیم.

دکمه بازگشت به بالا