معاون خرید شرکت فولاد خوزستان:

ناترازی مدیریتی صنعت فولاد را زمین‌گیر کرد

پایگاه خبری افق و اقتصاد – معاون خرید شرکت فولاد خوزستان در سخنانی درباره وضعیت صنعت فولاد کشور، مجموعه‌ای از ناترازی‌ها در حوزه‌های انرژی، نقدینگی، زنجیره تولید و ارز را مهم‌ترین چالش‌های کنونی این صنعت دانست و تأکید کرد که «ریشه بسیاری از این مشکلات در ناترازی مدیریتی و تصمیم‌گیری‌های ناپیوسته است».

به گزارش پایگاه خبری افق و اقتصاد، عطا تفضلی، معاون خرید شرکت فولاد خوزستان با اشاره به وضعیت انرژی در سال‌های اخیر گفت: در چهار سال گذشته قیمت برق در کشور حدود ۳۰ برابر افزایش یافته و وضعیت گاز و آب نیز مسیر مشابهی را طی کرده است. او افزود: «اگرچه دولت تصور می‌کرد به مردم یارانه می‌دهد، اما در عمل کل این حمایت‌ها را یکجا از جامعه صنعتی پس گرفت و بخش قابل‌توجهی از حاشیه سود صنایع از بین رفت.»

وی با اشاره به نوسان سودآوری در بخش‌های مختلف زنجیره فولاد افزود: در یک سال تولید آهن اسفنجی سودآور می‌شود، سال بعد گندله‌سازی یا کنسانتره‌سازی. این جابه‌جایی سودآوری، به گفته او، نشان از نبود توازن و برنامه‌ریزی در زنجیره است.

او تأکید کرد: «طرح‌های توسعه در کشور بدون نگاه سیستمی و با تصمیم‌های جزیره‌ای اجرا می‌شود. هر واحدی سعی دارد زنجیره را برای خود کامل کند، در حالی که این رویکرد بخشی از ظرفیت ملی را به هزینه‌ای بلااستفاده تبدیل کرده است.»

نقدی بر سیاست‌های مالی و نحوه تعامل دولت با بخش خصوصی

تفضلی در ادامه به ناترازی نقدینگی اشاره کرد و گفت: «در گذشته اگر بدهکار بودیم، طرف حساب ما دولت بود، اما امروز دولت پیش از بخش خصوصی برای برداشت از حساب‌ها اقدام می‌کند. حمایتی که نامش حمایت از تولید است، در واقع وجود خارجی ندارد.»

وی در بخش دیگری از سخنان خود به ناترازی ارزی و مشکلات ناشی از ثبت سفارش کالا اشاره کرد و افزود: «ما در مسیر ثبت سفارش با سیاست‌های دوگانه روبه‌رو هستیم. تولیدکننده برای واردات مواد موردنیاز باید استعلام‌های متعدد از وزارت صمت، سازمان‌های استانی و انجمن‌ها بگیرد که ماه‌ها طول می‌کشد، اما بازرگان می‌تواند همان کالا را از مسیر دیگری در مدت کوتاه وارد کند. این سیاست یک بام و دو هوا هم به تولید ضربه می‌زند هم هدف اصلی کنترل خروج ارز را نقض می‌کند.»

او ادامه داد: بسیاری از تولیدکنندگان به‌دلیل طولانی شدن فرآیندها ناچارند برای واردات، کالا را از طریق بازرگانان تهیه کنند، در حالی که هدف قانون «حداکثر حمایت از تولید داخلی» جلو‌گیری از خروج ارز بوده است.

ایراد در تخصیص سهمیه‌های ارزی

تفضلی همچنین از نحوه اجرای سهمیه‌بندی‌های ارزی انتقاد کرد و گفت:«از سال گذشته وزارتخانه‌ها برای هر صنعت شاخص مصرف ارزی تعریف کردند تا واردات سامان یابد، اما در عمل هنگام استفاده از سهمیه، سامانه اعلام می‌کند که سهم ارزی کالا تمام شده؛ در حالی که در برآورد کل کشور این سهم برای ما لحاظ شده است. شبیه بلیت‌فروشی ورزشگاه شده: بلیت‌ها تعریف شده، اما در هنگام مراجعه می‌گویند تمام شده است.»

ناترازی مدیریتی حلقه مفقوده تولید

او در جمع‌بندی گفت: «وقتی از ناترازی برق، گاز، آب، زنجیره و نقدینگی عبور می‌کنیم و به ارز می‌رسیم، درمی‌یابیم که مسأله اصلی ناترازی مدیریتی است. شرایط ما را می‌برد، نه ما شرایط را. اگر مدیران در جای درست خود قرار گیرند و تصمیم‌ها یکپارچه گرفته شود، صنعت کشور ظرفیت عبور از همه این بحران‌ها را دارد.»

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا