بازار داغ کلاهبرداری ارزهای دیجیتال

محمود رحمانی

پایگاه خبری افق و اقتصاد- در عصر دیجیتال امروزی کلاهبرداری رایج است؛ به‌خصوص زمانی که یک راه سرمایه‌گذاری پرسود و جدید است. کلاهبرداران هم برای حفظ این سودآوری، مرتبا روش‌هایشان را تکامل داده و سازگار می‌شوند.

در طی سال‌های اخیر بسیاری از ارزهای دیجیتال، به‌ویژه بیت کوین، به‌طور چشم‌گیری رشد کرده‌اند. در روز ۱۰ نوامبر ۲۰۲۱ (۱۹ آبان ۱۴۰۰) قیمت بیت کوین به اوج تاریخی ۶۹,۰۰۰ دلار رسید. با این حال، کلاهبرداری‌های ارز دیجیتال، یکی از دلایل اصلی از دست رفتن سرمایه افراد در این بازار است.

کلاهبرداری یک پدیده جدید نیست اما چیزی که تغییر کرده است، سهولتی است که کلاهبرداران می‌توانند با فشار دادن یک دکمه به اطلاعات میلیون‌ها یا شاید میلیاردها کاربر دسترسی پیدا کنند. ارزهای رمزنگاری شده می‌توانند بستری مناسب برای فرصت‌های جدید جرایم سایبری باشند.

از طریق مهندسی اجتماعی (استفاده از دستکاری روانشناسی برای متقاعد کردن افراد به افشای اطلاعات حساس) مهاجمان می‌توانند مقادیر زیادی اطلاعات در مورد شما پیدا کنند. بدون نوشتن حتی یک سطر کد، این حمله کنندگان می‌توانند به کیف پول‌های کریپتوی شما دسترسی پیدا کنند و همه مبالغ را قبل از این که شما متوجه شوید، خالی کنند. حال با این پیش‌زمینه به سراغ روش‌های رایجی می‌رویم که با استفاده از آنها، مردم مورد کلاهبرداری واقع می‌شوند و رمزارزهایی که به‌زحمت به‌دست آورده‌اند را از دست می‌دهند.

ارزهای دیجیتال – که غیرمتمرکز و ارزهایی هستند که از رمزنگاری برای ایجاد تراکنش‌های ناشناس استفاده می‌کنند – در اصل توسط «سایفرپانک‌ها» هدایت می‌شوند.

در طول همه‌گیری COVID-19، زمانی که قیمت ارزهای دیجیتال مختلف افزایش یافت، این ارزها به جریان اصلی مالی تبدیل شدند. این اتفاق همچنین باعث ایجاد اختلال در تجارت شد که منجر به اتکای بیشتر به جایگزین‌هایی مانند ارزهای دیجیتال می‌شد.

گزارش Chainanalysis، نشان می‎دهد که در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۱۴ میلیارد دلار آمریکا از سرمایه‎گذاران با استفاده از ارزهای دیجیتال کلاهبرداری شده است.

دو نوع اصلی از کلاهبرداری‌های ارزهای دیجیتال وجود دارد که جوامع هدف مختلفی را مورد حمله قرار می‌دهند.

اولین جامعه هدف کلاهبرداران، سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتالی هستند که تمایل دارند تاجران فعالی باشند. آنها عمدتاً سرمایه‌گذاران جوان زیر ۳۵ سال هستند که درآمد بالایی دارند، تحصیلات خوبی دارند و در زمینه‌های مهندسی، مالی یا فناوری اطلاعات کار می‌کنند. در این نوع کلاهبرداری‌ها، کلاهبرداران ارزهای دیجیتالی جعلی یا مبادلات جعلی ایجاد می‌کنند.

نمونه اخیر این نوع کلاهبرداری، SQUID؛ یک ارز رمزنگاری شده است که نام آن برگرفته از سریال تلویزیونی «SQUID GAME» بوده و پس از افزایش سرسام‌آور قیمت این ارز، سازندگان آن به‌راحتی ناپدید شدند.

مانند تمام سرمایه‌گذاری‌های مالی پرخطر، هرکسی که قصد خرید ارز دیجیتال دارد باید توصیه‌ها را برای تحقیق کامل در مورد پیشنهادات جدید، جدی بگیرد. چه کسی پشت این پیشنهاد است؟ چه چیزی در مورد این شرکتِ به‌خصوص شناخته شده است؟ آیا یک سند اطلاعاتی صادر شده توسط این شرکت که ویژگی‌های محصول را مشخص می‌کند، موجود است؟

در مورد SQUID، یکی از علائم هشدار دهنده این بود که سرمایه‌گذارانی که ارز را خریداری کرده بودند قادر به فروش آنها نبودند. همچنین وب سایت SQUID مملو از خطاهای گرامری بود که این خود گواهی بر تقلبی بودن وب‌سایت و ارز مذکور بود.

دومین نوع اصلی کلاهبرداری با ارزهای دیجیتال بدین‎گونه است که به سادگی از ارز دیجیتال به‌عنوان روش پرداخت برای انتقال وجه از قربانیان به کلاهبرداران استفاده می‌کند. همه سنین، جنسیت و طبقه اقتصادی می‌توانند هدف باشند. این موارد شامل موارد باج افزار، کلاهبرداری‌های انواع پروژه‌های اسکم، طرح‌های پانزی و موارد مشابه دیگر است. کلاهبرداران به‌سادگی از ماهیت ناشناس ارزهای دیجیتال برای پنهان کردن هویت خود و فرار از عواقب آن استفاده می‌کنند.

بیت‌کوین به رایج‌ترین ارز درخواست شده در پرونده‌های باج‌افزار تبدیل شده است و نزدیک به ۹۸٪ موارد از طرف کلاهبردار این ارز درخواست می‌شود. به گفته مرکز ملی امنیت سایبری بریتانیا، کلاهبرداری‌های اسکم با هدف قرار دادن افراد جوان‌‌تر، به طور فزاینده‌ای از ارز دیجیتال به عنوان بخشی از کلاهبرداری استفاده می‌کنند.

بنابراین اگر کسی درخواست انتقال پول از طریق ارز دیجیتال را داشت باید یک پرچم قرمز غول پیکر را به نشانه تهدید ببینیم.

در نتیجه در هر بازار مالی، همیشه قبل از اینکه از شنیدن پیشنهادی وسوسه شوید، از خودتان سوال کنید که آیا این پیشنهاد، منطقی است؟ بیشتر وقت ها با کمی فکر کردن متوجه اصل موضوع خواهیم شد. به صورت کلی، برای جلوگیری از پیش آمدن شرایط کلاهبرداری باید روی دو موضوع کار کنیم:

-بالا بردن اطلاعات و دانش پیرامون حیطه کاری

-کاهش حرص و طمع

کمبود اطلاعات باعث می‌شود که افراد سودجو از همین طریق از نبود دانش کافی، از مشتری سو استفاده کنند و احساس طمع زیاد در کاربر باعث می‌شود که او در مواقع رویارویی با پیشنهادات وسوسه انگیز، قدرت تفکر و منطق خودش را از دست بدهد. به جرات می‌توان گفت که شبکه بلاک چین، بالاترین سطح امنیت در تمام بسترهای معاملاتی دنیا را دارد؛ اما «هیچکس» حق دانستن اطلاعات خصوصی شما را ندارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا